Açık Bilinç'te Güven Güzeldere, İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Nüzhet Dalfes ile yaş bulma usullerinden radyokarbon tarihlemesi üzerine konuşuyor.
Evrim kuramını Darwin'den sonraki dönemde gelişerek desteklemiş en önemli iki alan genetik bilimler ve yer bilimleri oldu. Günümüzde artık kimse evrenin altı bin yıllık olduğunu iddia etmiyor.
Peki bir kayanın, bir kemik parçasının veya bir böcek fosilinin kaç yaşında olduğu nasıl anlaşılır?
Evrende bütün fiziksel nesneler, geçmişlerine ait bir takım izler bırakıyorlar. Örneğin ağaçların yaşını, gövdelerinde oluşan halkalardan aşağı yukarı çıkartabiliyoruz.
'Yaş bulma' usulleri arasında en çığır açıcılarından birisi de, 'radyokarbon tarihleme' yöntemi.
Karbon atomunun C14 diye bilinen bir izotopu, altı bin yıla yaklaşan uzun yarı-ömrü nedeniyle, radyokarbon tarihlemesinde önemli rol oynuyor. Tarihçesi 100 yılı bile bulmayan bu yöntem, ABD'li bilimci Willard Libby'ye 1960'da Nobel Kimya Ödülü'nü kazandırmıştı.
Peki ama, 'izotop' nedir, hatırlıyor muyuz?
Evrimci biyolojinin yanı sıra arkeoloji alanında da dönüştürücü rol oynamış olan tarihleme yöntemleri hangi ilkelere göre çalışır?
Bu tarihleme yöntemlerinin bulgularına ne kadar güvenilebilir?
Konuğumuz yer bilimci Prof. Nüzhet Dalfes, tarihleme yöntemlerinin nasıl çalıştığını ve hangi başka disiplinleri ne şekilde etkilediğini anlatıyor.
*Nüzhet Dalfes'i davet etmemizde yardımcı olan Gürhan Ertür'e bu vesileyle teşekkürlerimizi iletiyoruz.